Tjäderspel i Skinnskatteberg

Jan Nordstrom - Capercaillie
Foto: Jan Nordström, tjädertupp på tjäderspel

”Vi skulle vilja tacka för en härlig upplevelse i tjäderskogen. En sen länge närd dröm om att få uppleva ett tjäderspel har du/ni uppfyllt med råge och med ert proffsiga och trevliga  sätt gett oss ett minne för livet. Givetvis inser vi att vi hade tur med vädret/tjädrarna som fick uppleva detta på första försöket. Ert i våra ögon perfekta arrangemang med boende/mat guidning/ service lämnade inget i övrigt att önska från oss. Det gör att vi längtar tillbaka och kanske ses vi i något annat ”äventyr” framöver.” /Varma hälsningar Lasse och Roland som besökte tjäderspelet i april 2015

Tjäderspel är ett av naturens dolda sevärdheter som man bara måste se någon gång i livet. Det här är din chans att se och fotografera tjädrar från gömsle. Tjäderspelet pågår som intensivast under den senare delen av april.

  • Stor chans att se tjäderspel, Alla gäster som stannade 2 nätter under 2015, såg tjäder
  • Övernattning i gömsle på spelplatsen, all utrustning ingår
  • Bra möjligheter för fotografering (fotogluggar i alla riktningar)
  • Tjäderspelsplatsen ligger i ett vargrevir
  • Trevligt boende med lokal mat

Vi gör allt vi kan för att du ska ha de allra bästa chanserna att kunna se och fota tjäder. Därför har våra guider spenderat flera nätter i samma gömslen innan du kommer för att säkerställa att gömslena står på de bästa platserna.

Våra tältgömslen är strategiskt placerade vid en av tjäderns spelplatser mitt i den gamla barrskogen. Platsen är väl vald för största möjliga chanser att skåda och fotografera tjäderspelet på nära håll.

Tjäderspel är en upplevelse få förunnat, men här har du chansen att komma nära utan att du syns.

 

Boka online här

 

Program

Dag 1

Vår tjäderguide möter upp dig på Pensionat Udden under den sena eftermiddagen. Vi börjar med en introduktion om tjäderspelet och berättar om hur det går till. Vi äter en middag med lokala råvaror på pensionatet, och ni får också med er smörgås, frukt och varm dryck som du kan ha som frukost efter natten i gömslet. Du kliver in i gömslet på kvällen och gör dig hemmastadd, i god tid före tjäderns ankomst under de sena kvällstimmarna.  Tystnad och väntan… Ofta kan man få höra taltrast, rödhake, storlom, trana, pärluggla och andra av skogens väsen. Tjädertupparna brukar vanligtvis flyga in runt kl 20-21 på spelplatsen med kraftigt vingbuller och sätta sig i sitt favoritträd. Då stiger spänningen.. Även om du behöver vara på plats i gömslet redan på kvällen så är det morgontimmarna som är viktigast, så passa på att vila. Kryp ner i den varma sovsäcken och somna till ljudet av vildmarken.

Dag 2

Du kommer troligen att höra tjädrarna före du ser dem. Redan klockan 4 på morgonen brukar de första tupparna börja spela. När du vaknar i gryningen är det bara att du sätter dig upp i stolen och lyssnar och spanar ut genom fotogluggarna. Nu har du chansen att skåda och fotografera en av naturens mest fascinerande ceremonier, tjäderspelet! Förhoppningsvis får du se tupparnas märkvärdiga flaxande och struttande med vingarna släpandes i marken och höra både gurglandet, väsandet och ploppandet. När morgonen blir dag blir du hämtad av din guide som tar dig tillbaka till civilisationen. Kl 11 äter vi en utmärkt god brunch på pensionatet och sammanfattar det som har hänt under kvällen och morgonen.

Du har tillgång till ett rum med säng och dusch på pensionatet för att vila upp dig mellan nätterna i gömslet. Ta en välförtjänt tupplur i en av de bäddade sängarna eller bege dig ut på egen hand i de omgivande skogarna för att spana efter fler vilda djur. Du befinner dig mitt i ett vargrevir och det finns gott om älg, bäver, räv, grävling, orre och hackspettar i området. Se bara till att hitta tillbaka.

Klockan 17 äter vi middag och beger oss sedan tillbaka till spelplatsen för ytterligare en natt i tjäderskogen.

 

Dag 3

Under morgontimmarna får du en andra chans att se tjäderspel och nya möjligheter att fotografera. Tjäderspelet kan hålla på till sent på morgonen. Vid 10-tiden beger vi oss sedan tillbaka till pensionatet för brunch och vi brukar avsluta för hemfärd ca kl 12:30.

 

Priser (giltiga t.o.m. 31 maj, 2017)

  • 5100 kr per person för två nätter

Inkluderat: 2 nätter i gömsle, tillgång till rum på pensionatet, guide, transfer till gömsle t.o.r båda dagarna, sovsäck och uppblåsbart liggunderlag, två middagar, två matsäckar med varm dryck i termos och två bruncher.

Boende: Den här turen inkluderar två nätter i tältgömsle med sovsäcksutrustning. Dagtid ingår även logi på Pensionat Udden.

Datum: Erbjuds endast under andra halvan av april. Du kan se bokningsbara datum och boka direkt på vår engelska sajt.

När är det bäst: Andra halvan av april är vanligtvis den bästa perioden för tjäderspel.

Tider: Turen startar kl 16 dag 1 och avslutas c:a kl 12:30 dag 3. Middagen serveras kl 17. Det är viktigt att du kommer i tid. Ring oss om du blir sen.

Plats: Vi träffas vid Pensionat Udden i Baggbron utanför Skinnskatteberg.

Övrigt: Rekommenderad lägsta ålder är 18 år. Deltagare måste kunna vandra i skogen utan svårigheter. Vandringen till gömslet tar 20 minuter. Vandring kan delvis gå över myrmark så stövlar är ett måste.

Gruppstorlek: Max 4 deltagare, 1 deltagare per gömsle.

Viktig information: Observera att tjäderns spelplats innefattar ett stort område, ca 200 x 200 meter där det växer både tallar, granar och ris på marken. Till skillnad från orrspelsplatser som ofta är på en öppen mosse. I början på spelperioden är tjädertupparna utspridda på sina respektive favoritplatser.

När sedan hönorna anländer till spelplatsen under den så kallade hönveckan blir det oreda och man vet aldrig säkert var spelet kommer att ha sitt centrum.

Efter den intensiva hönveckan letar sig tupparna tillbaka till sina egna områden och fortsätter spelet ytterligare någon vecka. De är ganska väderkänsliga och vid regn eller blåst kan spelet därför utebli helt på morgonen.

En natt i tjädergömsle kräver att du sitter c:a 14 timmar i gömslet, från ca 19:30-10:00. Det gäller att vara så tyst som möjligt och man får inte lämna gömslet under den tiden. Blir man kissnödig finns det avsedda kärl för detta inne i gömslet.

Allt detta gör att det kan vara svårt att se ett tjäderspel. Det kan ta flera försök innan man får se tjäderspelet. Vi vill att du ska vara medveten om chanserna innan du gör en bokning.

 

 

Boka online här