Vargsafari med natt i vargrevir

Jan Nordström Vild varg i Sverige

Vi har spårat vargar i Västmanland, Dalarna och Örebro i över 10 år nu. Nu bjuder vi in dig att följa med oss ut i ett vargrevir, en hel natt. Vi hittar spår, spillning och oftast hör vi vargarna yla på natten.

Men framför allt kommer du att få en insikt i vargens liv och hur allt fungerar i ett vargrevir i verkligheten.

Det är svårt att förklara varför vargyl är en så mäktig upplevelse. Bara att veta att man är i närheten av vargar kan göra att nackhåren reser sig.

Tänk dig att du sitter på en kulle i en mörk skog. Månen skiner mellan grantopparna och allt är knäpptyst, bara en asp hörs rassla i den svaga vinden. Plötsligt ylar en ensam varghanne på avstånd. Och från andra sidan sjön svarar vargfamiljen. Under några minuter fylls hela skogen med ett intensivt ylande. Sedan blir det knäpptyst igen.

Det är inte många svenskar som fått höra vargar yla men på våra turer får vi ofta höra dem.

Vi vet vad vi ska kolla efter för att kunna avgöra om de är i ett visst område.

Den här turen innehåller:

  • Stor chans att höra vargar yla (70-80 procent)
  • Övernatta i bekväma tält ute i ett vargrevir
  • Lär dig leta efter spår och tecken som ger ledtrådar om var vargar befinner sig
  • Ta del av en lärorik föreläsning med en vargforskare från Skandinaviska vargprojektet
  • Det händer även att vi ser varg, men vi lägger inget fokus på att försöka se varg under turen

 


Boka online här

 

Lyssna på inspelade vargyl från några av våra turer:

Under de senaste åren har vi lyckats spela in vargyl mer än hundra gånger.

 

 

 

Några omdömen från tidigare deltagare

Här är några omdömen från tidigare deltagare på våra vargsafaris.

 

Michaela från Sollentuna:

Vi vandrade i tystnad genom den mörka västmanländska vildmarken och stannade vid en sjö under stjärnklar himmel. När dimman sänkte sig över skogen höjdes förväntan och känslan av närvaro från varg. På sista stoppet för natten fick vi belöning: en ensam varghona ylade mot oss från kort avstånd. Men var fanns varghanen? Prasslet i buskaget precis intill oss gjorde att hjärtat rusade. En oförglömlig upplevelse!

 

Frida från Nora:

Toppklass! Ett proffsigt och spännande evenemang med kunniga och erfarna guider och föreläsare som skapade en härlig stämning och en vibrerande förväntan från oss deltagare att få uppleva känslan av närkontakt med varg. Efter att ha upplevt några timmar tillsammans i tysta, svarta natten och ett ihärdigt sökande från guidernas sida, toppades vårt äventyr med ett underbart ylande gensvar från en varg, endast några hundra meter ifrån oss. Det var en otroligt mäktig upplevelse, som jag förmodligen aldrig skulle få uppleva utan Wild Sweden. Tack Marcus och Jan!

 

Aron från Enköping:

Jag och min dotter har vid två tillfällen varit med på vargsafari. Detta är en oförglömig upplevelse och väl värd sitt pris. Safarin innebär att få vara ute i naturen med mycket erfarna och kunniga guider. Att sedan få vargkontakt och få se varg, gör safarin till en fullständig naturupplevelse.

 

Richard:

En mycket trevlig och spännande upplevelse där man under olika moment erhåller en helhetsbild av vargen. Teori, fält och tid för egen reflektion i vargens revir ger olika intryck och bygger upp en bild av vargen och dess närvaro. Vi såg flera tydliga spår av vargarna under dagen och kvällen. Allt inramades av kunniga, drivna och pedagogiska guider. Framåt natten övergick det till att lyssna efter vargarna. Spänningen var på topp. När vi sedan hörde en hel familj av vargar yla i vår närhet så nådde upplevelsen sin kulmen. Vargarnas närvaro blev mycket tydlig och avslutade äventyret på bästa sätt.

Du kan läsa många fler oberoende omdömen på TripAdvisor.se

 

Program för vargsafari

Dag 1
Vi träffas på Pensionat Udden i Baggbron utanför Skinnskatteberg kl 13. Observera att lunch inte ingår och att du måste ha äta lunch innan du kommer till pensionatet eftersom middagen är senare på kvällen.

Vi inleder med en föreläsning och bildvisning med en av Sveriges främsta vargexperter. Vi får ta del av detaljerad information om den skandinaviska vargpopulationen och det Skandinaviska vargprojektets fältarbete. Här har du chansen att få svar på dina frågor, se den senaste statistiken och ta till dig intressanta fakta.

Senare under eftermiddagen beger vi oss ut med minibuss till ett av de närliggande vargreviren där vi hjälps åt att sätta upp våra tält. Vi väljer en strategisk plats på behörigt avstånd från vargarnas tänkta position för att inte störa dem. Vi vandrar på skogsbilvägar och stigar för att kolla spår som kan ge oss indikationer på var vargarna kan befinna sig. När vi blir hungriga tänder vi en lägereld, äter middag och delar med oss av våra historier. Ibland händer det att vi äter middagen inne på pensionatet innan vi beger oss ut i skogen.

När skymningen faller vaknar skogen till liv och vi beger vi oss ut på en vandring djupare in i vargreviret med förhoppningen att få höra vargarna yla. Vi söker upp utvalda strategiska platser i närheten av den plats där vargarna antas hålla till.

Guiderna brukar ha koll på var chanserna att höra vargyl är som störst. Det kan bli närmast meditativt att lyssna på skogens tystnad och ljud. Vi lyssnar länge i tystnad. Ofta får vi höra dem!

Vi vandrar tillbaka till lägerplatsen i tystnad och övernattar i tält.

 

Dag 2
Beroende på hur det gick under natten så kan det hända att vi beger oss ut på morgonen igen för mer spaning i vargreviret. Men oftast har vi varit vakna till sent på natten så vi sover ut på morgonen. I vilket fall så kikar vi ofta av spår i området innan vi packar ihop tälten och beger oss tillbaka till civilisationen.

På Pensionat Udden avslutar vi med en välförtjänt brunch innan vi avslutar turen och beger oss hemåt med fina minnen.

 

Priser (giltiga t.o.m. 31 oktober, 2017)

  • Vuxen 2750kr

Inkluderat: Kvällsmål dag 1, brunch dag 2, boende i tält med all utrustning.

Datum: Utvalda torsdagar från slutet av juni till slutet av september. Se vår engelska sajt för datum.

När är det bäst: Från mitten av juni till slutet av september är vanligtvis en bra tid för att höra vargar yla.

Boende: Vi övernattar i tält. Tälten är för 1-2 personer och man behöver inte dela med personer man inte känner. Vi håller med varm sovsäck, rena reselakan, resekudde och uppblåsbara liggunderlag (5 cm tjocka).

Tider: Turen startar kl 13 dag 1 och slutar c:a kl 12:30 dag 2. Det är viktigt att du kommer i tid. Ring oss om du blir sen.

Plats: Pensionat Udden i byn Baggbron utanför Skinnskatteberg, se karta nedan.

Övrigt: Rekommenderad lägsta ålder är 15 år. Deltagare måste kunna vandra i skogen utan svårigheter. Vi kan komma att vara uppe sent på natten och tidigt på morgonen. Svårighetsgraden är medium. Vi kan komma att gå upp till 2 timmar i ojämn terräng utan stigar, även i mörker, men det blir ofta många stopp längs vägen. Notera att eftersom vi ofta har utländska deltagare med på våra turer så sker guidningen mestadels på engelska.

Gruppstorlek: Max 7 deltagare per guide. Med 2 guider kan det bli upp till 15 deltagare.

Om vargarna: Vargar i Sverige är mycket skygga och svåra att få syn på i det vilda. Vårt huvudsakliga fokus på den här turen är att lyssna efter vargarnas ylande, kolla efter spår, revirmarkeringar, slagna byten och att känna deras närvaro. Vi hör faktiskt vargarna yla på de flesta turerna. Om situationen verkar lovande kan vi dessutom försöka spana efter vargar från någon strategisk plats. Även om det är sällsynt att vi ser varg så händer det ibland. Våra guider arbetar hårt och lägger ner mycket tid på att följa vargar i flera olika revir för att hålla koll på dem under hela året.

 

 

Boka online här

 

Loading
Center map
Traffic
Bicycling
Transit
Google MapsGet Directions